Visualització de contingut web

Serveis web

L'Open Geospatial Consortium (OGC) busca la definició d'estàndards oberts i interoperables dins dels sistemes d'informació geogràfica (SIG) i de la World Wide Web (WWW), tot això amb l'objectiu de facilitar l'intercanvi d'informació geogràfica.

Qualsevol persona pot accedir a mapes i dades en la web a través de serveis OGC utilitzant una aplicació client que siga compatible amb aquest tipus de serveis. L'aplicació client fa peticions de serveis a altres ordinadors o servidors disponibles a través de xarxa. Aquest client ha d'estar connectat a Internet per a poder accedir i gestionar la sol·licitud de recursos.

Els usuaris cada vegada trobem més aplicacions clients d'aquest tipus de serveis, que són visors que funcionen amb un navegador i que no requereixen cap instal·lació prèvia IDEV, IDEE…, així com sistemes d'informació geogràfica (Qgis, gvSIG, ArcGis...).

Els serveis OGC que habitualment s'ofereixen són:

  • Web Map Services (Serveis WMS): permet visualitzar la informació de manera dinàmica en el nostre navegador mitjançant una imatge de les dades, permet conéixer les característiques del servei i, opcionalment, ofereix la possibilitat de consulta de la informació associada. 

  • Web Feature Services (Serveis WFS): permet la consulta i la descàrrega de les dades geogràfiques vectorials (punts, línies i polígons).

Serveis OGC disponibles